wtorek, 23 lipca 2013

Letnia tarta z owocami i bezą

Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie.

A i owoce w zależności  od sezonu można tu zastosować.

U mnie dziś Porzeczkoagrest  ;)
Takie skrzyżowanie.



Owoce te raczej dość trudno spotkać w sklepie .
Z wyglądu przypominają agrest , a  w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę.

Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem.



Składniki :
Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić )

Warstwa owocowa :
ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki )
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza :
3 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny

Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem ,
Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem
Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )
Przestudzić.

Owoce wymieszać  z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto.



Białka ubić na sztywno , dosypywać wolno cukier , cały czas ubijając.
dodać sok i mąkę , delikatnie wymieszać.

Wyłożyć na owoce.

Piec ok 20-25 min w 200'C

Smacznego :)




niedziela, 21 lipca 2013

Babeczki miętowo-czekoladowe

 
 
Małe  ...  niepozorne  ... aromatyczne ...
Błyskawicznie się je robi i równie błyskawicznie znikają.

Jesli ktoś lubi połączenie smakowe czekolady i mięty musi się na nie skusić.


 
Składniki :
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady , pokruszonej na drobne kawałki
ok 15 listków świeżej mięty , pokrojonej drobno
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie , po czym szybko połączyć .
Nakładać do foremek do ok 3/4 wysokości.
Piec ok 20 min w 180'C

Smacznego :)
 







 
Inspirację zaczerpnęłam z tej strony

środa, 17 lipca 2013

Rolada z bitą śmietaną i malinami.


MALINY

Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych.
Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami.
I tylko tam smakują tak wybornie.
A dziś z racji tego  ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku.


Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;)

To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie.

Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny.

Roskosz dla podniebienia gwarantowana :)










SMACZNEGO :)

niedziela, 14 lipca 2013

Eklery Kawowe.

Wspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;)



Ciasto :

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
szczypta soli
4-5 jajek (w zależności od wielkości )

Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto.
Wystudzić.
Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.

Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm )
 Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną.
Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką.
Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia.
Wystudzić i przekroić ostrym nożem.



Masa :

Pół litra  śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku)
2 śmietan-fiksy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek)

Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki.

Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery.

Polewa :

Biała czekolada
ok 2 łyżek mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladę stopić z mlekiem.
Wsypać kawę , wymieszać.

Polewą posmarować wierzchy eklerów.

Smacznego :)




sobota, 22 czerwca 2013

Kruche ciasto z Truskawkami i kokosowa pianką



Truskawkowy zawrót głowy trwa ...
 
 



Ciasto :

3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.

Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.
Wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.
 

 

Zagnieść szybko  ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.
Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny

Ok 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C
Wystudzić.

Piana :

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok pół szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju

Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki.

Ponad to :
Truskawki - ok 1 kg


Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek .
Na owoce rozsmarować ubitą pianę
Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto.

Piec ok 35 min w 190'C

Smacznego :)
 
 




sobota, 15 czerwca 2013

Sernik z musem truskawkowym

W końcu jest - Sezon na truskawki !!!
 
 

Same smakują pysznie , ale truskawki ze śmietaną i cukrem to już rozkosz dla podniebienia.
Dlatego też dziś postanowiłam przenieść to połączenie smaków na sernik .

Śmietankowa delikatna masa serowa,,,, i słodki truskawkowy mus ...



Na spód :
150 g pokruszonych herbatników
100 g stopionego masła

Połączyć składniki i taką masą wysypać spód foremki.


Masa serowa :

1 kg sera na sernik
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
1,5 op budyniu  śmietankowego
300 ml śmietany kremówki
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
kilka kropli aromatu śmietankowego.

Ser połączyć kolejno ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę

Ponad to :

ok 70 dkg truskawek
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelfixu.

Kilka truskawek przekroić na pół i ułożyć na ciasteczkowym spodzie w foremce , 
 
 

Na to wylać masę serową.
piec ok 1 godz. w 180'C

Pozostałe truskawki zblendować z cukrem na mus.
 
 
Przelać do garnka , wsypać żelfix , doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty.
( należy ciągle mieszać , bo mus ma skłonność do przypalania )
Wystudzić .
Polać musem lekko przestudzony sernik.

Smacznego :)





wtorek, 11 czerwca 2013

Bananowo-Czekoladowy Duet


Banany i czekolada w duecie  - a powiedziałabym nawet w kwartecie ,
 bo ta sama nuta smakowa pojawia się zarówno w cieście jak i w jego  uzupełnieniu 
( banany i czekoladowa bita śmietana)

Samo ciasto jest przepyszne - banany nadają mu slodkości i wilgoci , czekolada odrobinę goryczy i niezwykły aromat.
W czasie pieczenia zapach w domu powalający.


Przepis na samo ciasto zaczerpnęłam ze strony Mała cukierenka.
Pozostałe składniki to już moja inwencja , powtórzenie smaków świetnie się sprawdziło , a śmietana dodała lekkości.




Składniki :

Ciasto :


1 tabliczka gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 czubate łyżeczki kakao
3 bardzo dojrzałe banany

Ponad to :

300 ml śmietany 30 %
3 kopiaste  łyżki nutelli

2 banany
odrobina soku z cytryny.


Banany rozgnieść widelce, czekoladę roztopić.
Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę , dodawać po jednym jajku i nadal miksować.
Przesiać do masy wszystkie suche składniki , wymieszać.
Dodać banany i czekoladę . połączyć wszystkie składniki .

piec ok 45 min 1 180'C

Na wystudzone ciasto ułożyć pokrojone w plastry banany , skropić sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na sztywno , dodać nutellę i ubijać do połączenia jej za śmietaną
Wyłożyć na banany.
Ew można posypać starta czekoladą.

Smacznego :)








Wydrukuj Przepis