piątek, 31 maja 2013

Śmietankowy sernik z mleczną polewą.

Dziś naszła nas ochota na sernik 

Kupiłam ser ... zrobiłam przegląd zapasów w szafkach i wzięłam się do pracy.
Efekt całkiem przyjemny ... zarówno dla oka jak i dla podniebienia.

Sernik jest bardzo delikatny w smaku , kremowy , śmietankowy 
A mleczna polewa podkreśla jeszcze ten smak i dodaje słodyczy.


Spód :

150 g kuleczek czekoladowych np. Nesquik
100g masła

Kuleczki rozdrobnić na proszek, masło stopić . połączyć razem.
Powstałą mieszaninę wysypać na spód foremki.

Masa serowa :

1kg sera na sernik (ja używam takiego w wiadereczku)
1 szklanka cukru
4 jajka
2 cukry waniliowe
300 ml śmietany 30%
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ser utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi  , dodawać kolejno po jednym jajku.
Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować .
Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód.
Piec ok godziny w 180'C

Mleczna polewa :


100 g masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
5 czubatych łyżek mleka w proszku

Masło z wodą i cukrem rozpuścić na małym ogniu.
Zdjąć z ognia i wsypać mleko. utrzeć na jednolitą gładką masę.
Polać polewą lekko wystudzony sernik

Smacznego :)





sobota, 25 maja 2013

Tort z autkami.

Dziś mała wariacja na temat komunikacji.

Tort urodzinowy z autkami dla małego chłopca.

Mam nadzieję ,że spodoba się młodemu Jubilatowi .
A równocześnie  będzie smakował zaproszonym gościom .






piątek, 24 maja 2013

Tort komunijny

Dziś kolejna propozycja na tort komunijny,
 
 

Tort robiony przeze mnie kilka lat temu z okazji komunii św. mojego syna,
Może będzie dla kogoś inspiracją :)




niedziela, 19 maja 2013

Ciasto Rabarbarowe

Sezon na rabarbar trwa .

A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .
I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .
Najprostsze , a smakują wybornie.



Składniki :

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 margaryna - rozpuszczona
30 dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok 1 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem.

Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru )
ułożyć na całości rabarbar.
Piec ok 50 min w 180'C
Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)






niedziela, 12 maja 2013

Tort na Pierwszą Komunię Świętą

Majowe niedziele niezmiennie kojarzą się z uroczystością  Pierwszej komunii Świętej.

Nieśmiałe , troszkę przestraszone , niepewne dzieci  idą na spotkanie z Jezusem

A po Kościelnych uroczystościach czas na przyjęcie , mniej lub bardziej wystawne .

I oczywiście słodki poczęstunek :)

Oto i moja propozycja na tort Pierwszokomunijny dla dziewczynki.














sobota, 20 kwietnia 2013

Małpi Chlebek


No cóż ... po zrobionym wczoraj ciachu zostały już tylko marne resztki.
Ale nie  ma się co dziwić , bo smakuje obłędnie.


Ciasta z cynamonem robiłam już oczywiście wcześniej , ale to bije wszystkie inne na głowę.

Puszyste , aromatyczne , słodkie (ale nie przesadnie)  .... po prostu PYSZNE !!!
Odrywane kolejno kulki kuszą niesamowicie.

Przepis wpadł mi ostatnio w oko w czasie oglądania programu Marty Stewart 
i pod taką nazwą właśnie tam gościł 



Składniki :

Ciasto:
1 szklanka mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
2 jajka
ok pół kg mąki
szczypta soli.

Ponad to :

1/4 kostki margaryny
szklanka cukru
4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.

Rozpuścić margarynę, Cukier wymieszać z cynamonem.
.


Z ciasta formować małe kuleczki , nie muszą być równe , ani idealnie foremne.



 Moczyć je w chłodnej margarynie i otaczać w mieszance cynamonowej


Kulki wrzucać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominem.








Nie ugniatać , ani nie układać ich specjalnie równo.
Kulki mają wypełnić mniej więcej połowę formy.

Piec ok 45 min w 180'C
 
Smacznego :)





niedziela, 14 kwietnia 2013

Chałka drożdżowa z kruszonką

Idealne niedzielne śniadanie :)

Kawa, bądź kakao  , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka ....


Składniki :


1 szklanka mleka
50 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
80 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
70 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
aromat waniliowy lub smietankowy

Wykonanie :

Z ciepłego mleka , drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn . Odstawić do wyrośnięcia.
Dodać mąkę i pozostałe składniki.
Wyrobić na jednolite gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Z gotowego ciasta uformować 3 długie wałki i zapleść w warkocz.

Przełożyć do formy . Posypać kruszonką 




Kruszonka :

1/4 kostki margaryny
2 łyżki cukru 
ok 4-5 łyżek mąki
Wszystkie składniki włożyć do miski i  wymieszać rękoma az do uzyskania grudkowej struktury,Mozna ew dosypać więcej mąki.

Piec ok 40 min w 200 ' C . 

Smacznego :)








Wydrukuj Przepis