czwartek, 22 września 2016

Sernik jogurtowy z ricottą i malinami

Ponoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień .
A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie  , delikatne .
No i z moimi kochanymi malinami  . 



Przygotowanie zajęło mi zaledwie kilkanaście minut , a efekt mile zaskoczył :)
Na wierzch mojego serniczka wyłożyłam frużelinę malinową ,ale gdy użyjemy samych malin będzie równie smacznie  , musimy tylko wówczas do masy serowej dodać nieco więcej cukru .


Składniki :
Tortownica o średnicy 18 cm 

250 g serka ricotta
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
 kilka herbatników lub biszkoptów na spód
100g malin

Frużelina malinowa :
300g malin 
pół szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo ew maliny do dekoracji.

Wykonanie :

Spód foremki wyłożyć dość ściśle ciastkami.
Jogurt utrzeć z cukrem pudrem  , dodać serek . Ja po prostu wymieszałam wszystkie składniki łyżką .
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie , odstawić do napęcznienia  następnie rozpuścić ja wstawiając szklankę do gorącej wody.
Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej cały czas energicznie mieszając masę .
Podzielić masę na dwie części , do jednej z nich dodać maliny i wymieszać tak aby część malin się rozpadła i nadała masie różowego koloru. Wyłożyć ją do foremki , wygładzić powierzchnie i wyłożyć drugą część masy . Wstawić foremkę do lodówki.

Maliny z cukrem podgrzewać , aż cukier się rozpuści. dodać sok z cytryny. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do malin . Doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i wlać do gorących malin . Mieszać aby żelatyna się rozpuściła. 
Gdy frużelina przestygnie i zacznie lekko tężeć wyłożyć ją na schłodzony sernik . Odstawić znów do lodówki na 2-3 godziny.
Możemy udekorować dodatkowo malinami.

Smacznego :) 







 

niedziela, 11 września 2016

Ciasto twarogowe ze śliwkami .

Wrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian  , w najróżniejszych wielkościach  i  kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują.

W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki  , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie  .
I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta.



Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek.
Różne struktury fajnie się razem uzupełniają.
Inspiracja : KLIK 


Składniki:
foremka 25x 38

Ciasto:
250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce )
pół szklanki (110g) cukru
pół szklanki  (125ml) mleka
pół szklanki (125ml) oleju
skórka otarta z całej  cytryny
3 szklanki mąki  
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
3 jajka
pół szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g)

Dodatkowo :
ok 800 g śliwek 
2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 
100g płatków migdałowych 

Wykonanie :
Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki .
Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki. 
Na ciasto wyłożyć ściśle śliwki  , posypać je dwiema łyżkami cukru ( można pominąć )
Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel , dosypać proszek budyniowy  i wymieszać.
Tak przygotowaną polewę wylać do formy  na śliwki . Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok 30-35 min.

Smacznego :)








poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią.

Lato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami .
Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa.
Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości.

A dziś w wersji słodkiej cukinia.
Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie możliwe sposoby.



Ciasto z jej dodatkiem , na które dziś podaję przepis jest mocno czekoladowe , wilgotne . Wyglądem przypomina nieco brownie , ale jest zdecydowanie lżejsze.
A sama cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna , sprawia jednak ,że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże.

Składniki :
foremka (28x25)

2 szklanki mąki (340g)
4 łyżki kakao (32 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamony
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 duże jajka
1 szklanka cukru
125 g miękkiego masła 
pół szklanki oleju (125ml)
150 g jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki  
3 szklanki obranej , pozbawionej gniazd nasiennych i utartej na grubej tartce cukinii .
Pół tabliczki (50g) drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie :

Mąkę , kakao, sodę , proszek do pieczenia , cynamon i kawę przesiac do jednej miski.
W drugiej utrzeć masło z cukrem , aż to nabierze nieco puszystości i wyraźnie zjaśnieje. 

Nadal ucierając dodać olej  i kolejno jajka.
Do takiej masy dodawać porcjami na zmianę suche składniki i jogurt  . Ciasto cały czas ucierać , aby  wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodać cukinię i czekoladę , wymieszać ponownie  , Ciasto jest dość gęste.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem . Piec ok 50 -60 min w 170'C  (do tak zwanego suchego patyczka )

Po upieczeniu ciasto można dodatkowo polać dowolna polewą czekoladowa lub lukrem . 

Smacznego :)






piątek, 26 sierpnia 2016

Szarlotka tradycyjna

Szarlotka  to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem.



Szarlotka , jabłecznik , ciasto z jabłkami  ... jak zwał tak zwał  ...
Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy  jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp.
Ale ile w tym prawdy to już nie wiem 
Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście  , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie  . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;)

Składniki:
foremka 28x25

2,5 szklanki (420g) mąki
3/4 szklanki (170g) cukru
125 g zimnego , pokrojonego w kostkę masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
4-5 łyżek cukru (w zależności jak kwaśne jabłka mamy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka cynamonu.
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 2/3 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki.
Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia.
Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tartce o grubych oczkach . Możemy w trakcie ścierania skrapiać je sokiem z cytryny , by zbyt mocno nie ściemniały. 
Utarte jabłka wymieszać z cukrem , mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Podpieczony spód posypać bułką tartą  , aby zapobiec wchłanianiu soku z jabłek. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać całość pozostałym ciastem . Piec ok 40 min w 180'C , do momentu aż wierzch szarlotki będzie rumiany

Smacznego :)







niedziela, 14 sierpnia 2016

Alzacka tarta ze śliwkami

No cóż  ... lato nas w tym roku nie rozpieszcza  ... 
jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem  , a już wieje chłodem.
Powoli nadchodzi jesień  ... także w kuchni.
Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku.



Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu.
Pachnąca cynamonem     mmmmmm :)


Składniki:
Foremka o średnicy 28cm

Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki (250g)
pół kostki zimnego masła (125g) 
pół szklanki cukru (110g)
1 duże jajko 
łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
2 jajka
120 g kwaśnej śmietany 
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru (70g)
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo :
ok 800 g śliwek 
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie :

Mąkę wysypać na blat  , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. 
Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.



Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec je ok 8-10 min w 180'C . do lekkiego zrumienienia.




 Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać dokładnie ,aby nie było  żadnych grudek.

Śliwki wydrylować.

Podpieczony spód tarty posypać bułka tartą i ułożyć na nim  dość gęsto śliwki , skórka do dołu.
Całość zalać nadzieniem .







Wierzch posypać cukrem i cynamonem.
Piec 40 min w 180'C.

Smacznego :)








 

piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami.

Była chęć na ciasto z owocami  .... była chęć na ciasto czekoladowe  .... była chęć na ciasto , które nie będzie suche  ...
No i jest  ... z owoców wybrałam soczyste wiśnie , a całość wzbogaciłam masą serową.



Poprzeplatane biało czarne ciasto z zatopionymi w nim wiśniami zaspokoiło może zachciewajki :)


Składniki :
Foremka 28x30 cm

Ciasto czekoladowe :

2 jajka 
3/4 szklanki (170g) cukru
2 szklanki (340g) maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada

Masa serowa:
0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego )
250g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru (170g)
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

dodatkowo :
wiśnie ok 400 g 

Wykonanie :

Ciasto czekoladowe:
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Wlać mleko , olej i wsypać pozostałe suche składniki , utrzeć całość na jednolita masę.
Jest ona dość gęsta ,ale taka ma być.

Masa serowa:
Wszystki składki umieścić w misce i wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Wiśnie umyć i wydrylować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto czekoladowe nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową . Łyżka ciasta , obok łyżka sera itd , gdy ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami.
Piec ok 80 min w 180'C . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folia aluminiową aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił.

Smacznego :)










Wydrukuj Przepis