poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią.

Lato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami .
Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa.
Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości.

A dziś w wersji słodkiej cukinia.
Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie możliwe sposoby.



Ciasto z jej dodatkiem , na które dziś podaję przepis jest mocno czekoladowe , wilgotne . Wyglądem przypomina nieco brownie , ale jest zdecydowanie lżejsze.
A sama cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna , sprawia jednak ,że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże.

Składniki :
foremka (28x25)

2 szklanki mąki (340g)
4 łyżki kakao (32 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamony
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 duże jajka
1 szklanka cukru
125 g miękkiego masła 
pół szklanki oleju (125ml)
150 g jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki  
3 szklanki obranej , pozbawionej gniazd nasiennych i utartej na grubej tartce cukinii .
Pół tabliczki (50g) drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie :

Mąkę , kakao, sodę , proszek do pieczenia , cynamon i kawę przesiac do jednej miski.
W drugiej utrzeć masło z cukrem , aż to nabierze nieco puszystości i wyraźnie zjaśnieje. 

Nadal ucierając dodać olej  i kolejno jajka.
Do takiej masy dodawać porcjami na zmianę suche składniki i jogurt  . Ciasto cały czas ucierać , aby  wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodać cukinię i czekoladę , wymieszać ponownie  , Ciasto jest dość gęste.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem . Piec ok 50 -60 min w 170'C  (do tak zwanego suchego patyczka )

Po upieczeniu ciasto można dodatkowo polać dowolna polewą czekoladowa lub lukrem . 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis