niedziela, 11 września 2016

Ciasto twarogowe ze śliwkami .

Wrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian  , w najróżniejszych wielkościach  i  kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują.

W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki  , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie  .
I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta.



Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek.
Różne struktury fajnie się razem uzupełniają.
Inspiracja : KLIK 


Składniki:
foremka 25x 38

Ciasto:
250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce )
pół szklanki (110g) cukru
pół szklanki  (125ml) mleka
pół szklanki (125ml) oleju
skórka otarta z całej  cytryny
3 szklanki mąki  
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
3 jajka
pół szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g)

Dodatkowo :
ok 800 g śliwek 
2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 
100g płatków migdałowych 

Wykonanie :
Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki .
Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki. 
Na ciasto wyłożyć ściśle śliwki  , posypać je dwiema łyżkami cukru ( można pominąć )
Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel , dosypać proszek budyniowy  i wymieszać.
Tak przygotowaną polewę wylać do formy  na śliwki . Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok 30-35 min.

Smacznego :)








5 komentarzy:

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis