piątek, 26 sierpnia 2016

Szarlotka tradycyjna

Szarlotka  to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem.



Szarlotka , jabłecznik , ciasto z jabłkami  ... jak zwał tak zwał  ...
Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy  jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp.
Ale ile w tym prawdy to już nie wiem 
Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście  , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie  . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;)

Składniki:
foremka 28x25

2,5 szklanki (420g) mąki
3/4 szklanki (170g) cukru
125 g zimnego , pokrojonego w kostkę masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
4-5 łyżek cukru (w zależności jak kwaśne jabłka mamy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka cynamonu.
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 2/3 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki.
Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia.
Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tartce o grubych oczkach . Możemy w trakcie ścierania skrapiać je sokiem z cytryny , by zbyt mocno nie ściemniały. 
Utarte jabłka wymieszać z cukrem , mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Podpieczony spód posypać bułką tartą  , aby zapobiec wchłanianiu soku z jabłek. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać całość pozostałym ciastem . Piec ok 40 min w 180'C , do momentu aż wierzch szarlotki będzie rumiany

Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i zapewne tak smakuje. Skorzystam z przepisu niebawem. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis