sobota, 28 marca 2015

Babka jogurtowo - limonkowa

To już chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy.

I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole.



Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu.
A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest do zrobienia w przedświątecznym tygodniu.

Składniki :

4 jajka
1 i 1/4  szklanki cukru 
(możemy użyć tylko jedną szklankę , jeśli zamierzamy polukrować babkę )
3/4 szklanki oleju
2 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
3 limonki.

Wykonanie :

Limonki sparzyć , zetrzeć z nich zieloną warstwę skórki , wycisnąć sok.
Jajka razem z cukrem utrzeć na gęstą puszystą masę  , nadal miksując wlewać olej.
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dodać jogurt oraz skórkę i sok z limonki.
Wymieszać na jednolita masę.
Przelać do formy babkowej . Piec ok 50 min  w 170 'C.

Smacznego :)






2 komentarze:

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis