czwartek, 19 marca 2015

Sernik z jabłkami na kruchym cieście.

Musze przyznać ,że połączenie jabłek z serem nie do końca do mnie przemawiało.

Ale okazało się ,że sprawdza się świetnie .



Kruche ciasto , kwaskowe , soczyste jabłka i słodka masa serowa.

To ciasto ma dla mnie jakiś rustykalny klimat  .... może dlatego też ,że przepis pochodzi z mojego starego , mocno już wysłużonego kajecika .

Składniki :

Ciasto kruche :
1 szklanka mąki
80 g masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:
250g serka homogenizowanego
250g twarogu (niemielonego  - u mnie kostka )
100 g kwaśnej śmietany
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
1 op budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nadzienie jabłkowe:
ok 4 średniej wielkości jabłka (ok 80 dkg )
1 cytryna

Wykonanie  :

Na stolnicę wsypać mąkę , dodać masło i posiekać razem .
Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto
Rozwałkować i wyłożyć ciastem spód formy ( u mnie 24x22  , ale korzystniejsza byłaby troszkę mniejsza )
Formę  z ciastem schłodzić ok 20 min w lodówce , a następnie upiec w 180'C ok 10 min do lekkiego zrumienienia. Przestudzić.

Jabłka umyć , wykroić gniazda nasienne ( nie rozkrawając jabłek ) i pokroić na cienkie , ok 2-3 mm plasterki . Polać sokiem wyciśniętym z cytryny.

Wszystkie składniki na masę serową , oprócz białek umieścić w misce i dokładnie zmiksować aż składniki się połączą  . U mnie z twarogu pozostały w masie grudki , których zupełnie się nie wyczuwa w już upieczonym cieście.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Na podpieczonym spodzie ułożyć ok 3/4 jabłek , zalać masą serową i wyłożyć pozostałe jabłka.
Piec ok 1 g i 15 min w 170'C.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis