piątek, 20 marca 2015

Krem cytrynowy ( Lemon Curd )

Już od dłuższego czasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ... 
A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :)



Nie były przesadzone .
Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą.
Kremowy , puszysty .
Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników .
Może również posłużyć do przełożenia ciast  i tortów .

A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :)


Składniki :

2 cytryny
2 jajka
szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki )
80 g masła

Wykonanie :

Z umytych i wyparzonych cytryn zetrzeć skórkę   ( tylko żółtą część  , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . 

Do garnka wbić jajka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło.
Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą  i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje .
Wlać do sloiczka i schłodzić .
Przechowywać w lodówce .
Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis