Trunki domowej roboty są najlepsze .
Najprzeróżniejsze nalewki owocowe czy też przepyszne likiery smakują wybornie.
Domowe malibu robiłam już wielokrotnie , ale gdy natknęłam się na ten przepis (niestety nie zapisałam źródła ) też musiałam go przetestować .
Likier robi się szybko i łatwo.
I równie szybko znika :)
Składniki :
3 szklanki mleka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g wiórków kokosowych
2 op cukru waniliowego
3/4 szklanki spirytusu
(jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką )
(jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką )
Wykonanie :
Do garnka wlewamy mleko , dodajemy cukry waniliowe i wiórki . Całość gotujemy od momentu zagotowania się mleka ok 1 min ,żeby wiórki oddały jak najwięcej smaku.
Po lekkim przestudzeniu przecedzamy przez gęste sito dość solidnie odciskając.
( możemy tez odcisnąć przez gazę )
( możemy tez odcisnąć przez gazę )
Do odciśniętego mleka kokosowego miksując je dolewamy mleko skondensowane i alkohol .
Przechowujemy w lodówce .
Smacznego :)
Całość gotujemy tylko około 1 minuty ? Uwielbiam wszystko co kokosowe :).
OdpowiedzUsuńTak , od moment zagotowania wystarczy gotować minutkę , wiórki jeszcze w czasie stygnięcia będą oddawać swój smak . :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) ! Dotąd robiłam jedynie likier kawowy. Teraz chcę wypróbować inne smaki :). A, że ich sporo, to będzie co smakować :)
OdpowiedzUsuń