czwartek, 8 stycznia 2015

Cynamonowe Pączuszki z mascarpone

Minęły Święta  ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli 
A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego  .
Możemy pozwolić sobie na troszkę więcej słodyczy :)

Karnawałowe wypieki nierozłącznie kojarzą się z pączkami .

Na początek małe pączuszki na bazie serka mascarpone.
Z delikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką.

Delikatne i wilgotne .



Składniki :

250 g serka mascarpone
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy i sok z jej połowy
1 łyżeczka spirytusu , wódki lub rumu

Olej do głębokiego smażenia

pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Jajka zmiksować z serkiem.
Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.

W garnku rozgrzać olej. 
Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.
Smażyć do zrumienienia
Osączyć na ręczniku papierowym .
Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Wspaniałe! Bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja cię-ale mi smaka narobiłaś a to już 23 godzina ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je błyskawicznie więc przed północą bys się wyrobiła ... nawet z degustacją :)

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis