wtorek, 6 stycznia 2015

Brownie z masą śmietanową i karmelem

Muszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie do tego zestawu słodkiego sosu karmelowego i chrupiących  migdałów .
Początkowo zamysł był nieco inny , ale w finale powstało bardzo efektowne i przepyszne ciacho :)




Składniki :

Ciasto :

2 tabliczki gorzkiej czekolady 
200 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki 

Masa śmietanowa :

250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Sos karmelowy :

1/3 kostki masła
pół szklanki cukru 
pół szklanki śmietany 30%

Dodatkowo :
100g migdałów w płatkach 

Wykonanie :

Ciasto :
Czekolady rozpuścić razem z masłem  . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę  . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę . 
Piec ok 30 min w 170'C

Masa :
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru .
Dodać serek i całość tylko chwilę ubijać do połączenia składników.

Sos karmelowy 

Na patelni rozpuścić masło z cukrem . Ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu gdy cukier nabierze delikatnie złotego koloru . Wtedy wlać śmietanę i gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu.
Przestudzić.

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.

Na upieczone i wystudzone brownie wyłożyć masę śmietanową . Posypać migdałami , całość polać sosem. 
Ciasto schłodzić mocno w lodówce . 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis