Muszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie do tego zestawu słodkiego sosu karmelowego i chrupiących migdałów .
Początkowo zamysł był nieco inny , ale w finale powstało bardzo efektowne i przepyszne ciacho :)
Składniki :
Ciasto :
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
Masa śmietanowa :
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Sos karmelowy :
1/3 kostki masła
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietany 30%
Dodatkowo :
100g migdałów w płatkach
Wykonanie :
Ciasto :
Czekolady rozpuścić razem z masłem . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę .
Piec ok 30 min w 170'C
Masa :
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru .
Dodać serek i całość tylko chwilę ubijać do połączenia składników.
Sos karmelowy
Na patelni rozpuścić masło z cukrem . Ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu gdy cukier nabierze delikatnie złotego koloru . Wtedy wlać śmietanę i gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu.
Przestudzić.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
Na upieczone i wystudzone brownie wyłożyć masę śmietanową . Posypać migdałami , całość polać sosem.
Ciasto schłodzić mocno w lodówce .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)