Skoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika.
I okazało się , że powstały bardzo dobre pączki .
Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie :)
Składniki :
pół kilo ugotowanych ziemniaków
3 szklanki mąki
50 g drożdży
7 łyżek cukru
3 jajka
pół op masła
aromat waniliowy
Olej do głębokiego smażenia
Dowolna marmolada
Wykonanie :
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm , podsypując stolnicę mąką .
Szklankę maczać w mące i wycinać krążki. Pozostawić znów na ok 10 min do wyrośnięcia .
Olej rozgrzać i partiami smażyć pączki na złoty kolor.
Wystudzić . Nadziać marmoladą przy pomocy szprycy.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować
Smacznego :)
Witam:) ! Tyle dobrego czytam o pączkach ( i nie tylko ) z dodatkiem ugotowanych ziemnaków, że w tłusty czwartek postawię na te pączki :). Już się nie mogę doczekać:)...
OdpowiedzUsuń