piątek, 16 stycznia 2015

Pączki ziemniaczane

Skoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika.



I okazało się , że powstały bardzo dobre  pączki .
Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże  ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie  :)


Składniki :

pół kilo ugotowanych ziemniaków
3 szklanki mąki 
50 g drożdży 
7 łyżek cukru
3 jajka 
pół op masła
aromat waniliowy 

Olej do głębokiego smażenia

Dowolna marmolada

Wykonanie :

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier  . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm  , podsypując stolnicę mąką . 
 Szklankę maczać w mące i wycinać krążki. Pozostawić znów na ok 10 min do  wyrośnięcia .
Olej rozgrzać i partiami smażyć pączki na złoty kolor.
Wystudzić  . Nadziać marmoladą przy pomocy szprycy.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować  

Smacznego :)









1 komentarz:

  1. Witam:) ! Tyle dobrego czytam o pączkach ( i nie tylko ) z dodatkiem ugotowanych ziemnaków, że w tłusty czwartek postawię na te pączki :). Już się nie mogę doczekać:)...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis