Minęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli
A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .
Możemy pozwolić sobie na troszkę więcej słodyczy :)
Karnawałowe wypieki nierozłącznie kojarzą się z pączkami .
Na początek małe pączuszki na bazie serka mascarpone.
Z delikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką.
Delikatne i wilgotne .
Składniki :
250 g serka mascarpone
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy i sok z jej połowy
1 łyżeczka spirytusu , wódki lub rumu
Olej do głębokiego smażenia
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie :
Jajka zmiksować z serkiem.
Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.
W garnku rozgrzać olej.
Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.
Smażyć do zrumienienia
Osączyć na ręczniku papierowym .
Po lekkim wystudzeniu obtoczyć paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .
Smacznego :)
Wspaniałe! Bardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania :)
UsuńO ja cię-ale mi smaka narobiłaś a to już 23 godzina ;p
OdpowiedzUsuńRobi się je błyskawicznie więc przed północą bys się wyrobiła ... nawet z degustacją :)
Usuń