sobota, 5 stycznia 2013

Trufle czekoladowe.

Trufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.
Mocno czekoladowe w 3 smakach.

100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
3 łyżki masła
ok 12o ml śmietany kremówki
szczypta soli
Pokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)

Dodatkowo:
kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakao
skórka otarta z 2 pomarańczy
kawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach)


Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać masło , śmietanę i sól.
Rozpuścić na małym ogniu.
Lekko przestudzić
Wsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta.

Podzielić ją na 3 części.
Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakao
Do drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki.
Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą.

Smacznego :)
Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis