piątek, 11 stycznia 2013

Rogaliki makowe




Składniki :

4 szklanki mąki
3/4 margaryny
3 jajka + jedno do posmarowania rogali
6 dkg drożdży
1,5 łyżeczki sody
5 łyżek cukru
ok 220 ml śmietany kwaśnej.

Puszka gotowej masy makowej

Wykonanie :


Mąkę wsypać na stolnicę , posiekać z zimną margaryną.
Dodać cukier , sodę , wymieszać .
Uformować wgłębienie - wbić w nie jajka.
Drożdże wymieszać ze śmietaną ,wylać na jajka.
Zagnieść ciasto.
Jeśli będzie za suche dodać jeszcze odrobinę śmietany.
Schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Po tym czasie odkrawać z ciasta niewielkie porcje , rozwałkować na kształt koła.
Podzielić je na 8 trójkątów. Każdy z nich smarować masą makową i zawinąć  rogaliki.

Ułożone na blasze posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec ok 12-15 min. w 180'C

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis