Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ...
a w mojej kuchni pachnie latem :)
A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka.
Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii.
Składniki :
Ciasto :
700 g mąki
pół szklanki cukru
4dkg drożdży
szklanka mleka
2 jajka
pół stopionej margaryny
Kruszonka :
1/4 kostki miękkiej margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki płatków owsianych
ew. posiekane orzechy
Śliwki ( u mnie akurat mrożone)
Wykonanie:
W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki "
Odstawić do wyrośnięcia,
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , aby powstały grudki.
Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi o mniej więcej 8-10 cm średnicy.
Na każdym ułożyć kilka połówek śliwek , posypać obficie kruszonką.
Ciasto :
700 g mąki
pół szklanki cukru
4dkg drożdży
szklanka mleka
2 jajka
pół stopionej margaryny
Kruszonka :
1/4 kostki miękkiej margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki płatków owsianych
ew. posiekane orzechy
Śliwki ( u mnie akurat mrożone)
Wykonanie:
W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki "
Odstawić do wyrośnięcia,
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , aby powstały grudki.
Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi o mniej więcej 8-10 cm średnicy.
Na każdym ułożyć kilka połówek śliwek , posypać obficie kruszonką.
Piec ok 20 min w 180'C
Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 babeczek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)