poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasto włoskie



Właściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" .
Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami.


Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie  jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce  - wszystko tu jest.


Składniki :

5-6 sporych kwaśnych  jabłek
szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele )
łyżeczka cynamonu.

Wykonanie :

Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm ( ja kroję ze skórką)
Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.
Wymieszać.
Piec ok 50 min w 180'C

Smacznego :)

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem.







1 komentarz:

  1. pycha!!!!!!!!!!!! uwielbiam bakalie i w takim połączeniu niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis