Puszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu .
Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
2 dkg drożdży
2 łyżki oleju.
Wykonanie :
Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka.
Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże.
znów delikatnie przysypać mąką.
Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu.
Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto.
Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy .
Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu :)
Smacznego :)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
2 dkg drożdży
2 łyżki oleju.
Wykonanie :
Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka.
Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże.
znów delikatnie przysypać mąką.
Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu.
Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto.
Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy .
Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu :)
Smacznego :)
Wystarczy posypać cukrem pudrem...
...lub skusić się na odrobinę konfitury - tutaj domowa konfitura z leśnych , czerwonych borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)