piątek, 29 stycznia 2016

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi .
To moje ulubione pączki.
Słodkie , mięciutkie , wilgotne.



Piecze się je z ciasta parzonego  , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki.

Składniki :
Na ok 24 szt.

1  szklanka wody
80 g masła
szczypta soli
1 szklanka mąki 170g
3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka wielkości M)
1 łyżka octu lub spirytusu

Olej do smażenia (ok 1 litra )

Lukier :
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki goracej wody
pół łyżki soku z cytryny

Wykonanie :
Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę.
Wymieszać drewnianą łyżka i trzymamy na ogniu do czasu aż cisto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Wystudzić.
Do zimnej masy dodajemy ocet i wbijamy po jednym jajku , cały czas ucierając masę.
Przełożyć ją do worka z tylką w kształcie gwiazdki .
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i na każdy z nich wycisnąć kółka o średnicy mniej więcej 5-6 cm.


W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać pączki wraz z papierem (ciastem do dołu.)  

Po ok minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.)
Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny.
Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze..

Smacznego :)






 

1 komentarz:

  1. Ojeju jakie urocze ! :) Nigdy nie robiłam jeszcze ani pączków zwykłych ani takich. Bardzo fajny opis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis