W prostocie jest siła ...i smak .
Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego to małym nakładem sił i kosztów możecie wyczarować sobie dość pokaźną porcję tego oto ciasta.
Wprawdzie przepis podstawowy nie zawierał malin i czekolady , ale wzbogacenie go o te składniki świetnie tu zagrało.
Składniki :
Na blaszkę 24x30cm
2 jajka
1 szklanka cukru (220g)
pół kostki (120 g ) rozpuszczonego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu ( u mnie malinowa )
2 szklanki mąki (340g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
80 g czekolady gorzkiej
3-4 garści malin (u mnie mrożone) - można zastąpić innymi owocami.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę i nadal ucierając dodawać kolejne składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę , wymieszać.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , posypać malinami.
Piec w 180'C ok 45 min.
Smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda...
OdpowiedzUsuńZrobilam!!!!! Ekstra przepis!!!! Ja osobiscie mam dwie lewe rece do ciast to wyszlo idelanie szybko, sprawnie i bez bólu :-) ja przelozylam jeszcze kremem z twarogu i malinami pyyyyychhaaaaa :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się ,że się udało i smakowało :) a dodanie kremu mniam muszę tez spróbować :) Pozdrawiam
Usuńwłaśnie wpadłam w panikę bo przez przypadek usunąłem przepis ale szukałam w Internecie godz i jest ,piekłam już ze cztery razy pycha pycha wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuń