środa, 17 lutego 2016

Zawijane drożdżówki z serem

Takim bułeczkom ciężko się oprzeć . 
Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem.
Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :)



U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą

Składniki :

Ciasto: 
1,5 szklanka mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
ok 70 dkg mąki
szczypta soli.

Masa serowa:
pół kg białego sera
4 łyżki cukru   (lub więcej w zależności od kwaśności sera)
1 jajko
100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami)

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody 
łyżka soku z cytryny

Wykonanie :

Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie . 
W misce rozdrobnić widelcem biały ser , dodać pozostałe składniki , wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt , niezbyt cienko.
Na każdym płacie ciasta rozsmarować połowę nadzienia i złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku.


Pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy.


Piec ok 15 min w 180'C.
Wystudzić.
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. 
Bułeczki posmarować lukrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis