Takim bułeczkom ciężko się oprzeć .
Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem.
Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :)
U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą
Składniki :
Ciasto:
1,5 szklanka mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki oleju
3 jajka
ok 70 dkg mąki
szczypta soli.
ok 70 dkg mąki
szczypta soli.
Masa serowa:
pół kg białego sera
4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności sera)
1 jajko
100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody
łyżka soku z cytryny
Wykonanie :
Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie .
W misce rozdrobnić widelcem biały ser , dodać pozostałe składniki , wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt , niezbyt cienko.
Na każdym płacie ciasta rozsmarować połowę nadzienia i złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy.
Piec ok 15 min w 180'C.
Wystudzić.
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.
Bułeczki posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)