Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie.
Świetnie komponują się z różnymi owocami.
Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych.
U mnie dziś wersja z jabłkami .
A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym.
Składniki :
250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
5 jajek
150 ml oleju
1 szklanka (220g) cukru
2,5 szklanki (450g) mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 kwaskowatych jabłek.
Garść bułki tartej
Na lukier:
szklanka cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie :
W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem .
W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych .
Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać pokroić na ósemki .
Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.)
Poukładać cząstki jabłek.
Piec ok 50 min w 170'C
Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)