niedziela, 21 lutego 2016

Ucierany jogurtowiec z jabłkami.

Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie.

Świetnie komponują się z różnymi owocami.
Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych.



U mnie dziś wersja z jabłkami . 
A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym.

Składniki :

250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
5 jajek
150 ml oleju
1 szklanka (220g) cukru
2,5 szklanki (450g) mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 kwaskowatych jabłek. 
Garść bułki tartej

Na lukier:
szklanka cukru pudru
4 łyżki gorącej wody 
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie :

W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem .
W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych .
Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać pokroić na ósemki . 
Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.)
Poukładać cząstki jabłek.
 
Piec ok 50 min w 170'C

Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto .

Smacznego :)












 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis