piątek, 17 czerwca 2016

Lukrowana drożdżówka z truskawkami.

"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami "
No prośbie dziecka nie można odmówić
A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ???
A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić do miski wszystkie potrzebne składniki , poczekać kilka godzin , wymieszać i upiec  to już prościej być nie może.


Składniki :
blaszka 30 x 40

4 szklanki mąki (680g)
7 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru (220g)
3/4 szklanki letniego mleka
4 jajka 
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru waniliowego

pół kg umytych i oczyszczonych  truskawek
 
Kruszonka :
1/4 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (110g)
  3/4 szklanki mąki(90g)

Lukier :
1 szklanka cukru pudru 
3 szklanki wrzątku
pół łyżki soku z cytryny

Wykonanie :

Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem jajka, olej , dodać cukier waniliowy. 
Nie mieszać !!!
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 godziny. 
Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką , wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć truskawki , niezbyt gęsto . 

Masło rozetrzeć z mąka i cukrem do momentu aż otrzymamy grudkową strukturę  . Posypać ciasto po wierzchu
Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C
 Piec ok 45 min.
Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto .

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis