piątek, 15 lipca 2016

Jagodzianki z serem.

Jagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . 

Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie .
A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :)
Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem.
Wyborne :)



Składniki :
Na 24 bułeczki.

Ciasto :
600 g mąki 
4 dkg świeżych drożdży
300 ml letniego mleka
3 jajka
pół szklanki  (110g) cukru
 60 g stopionego masła
szczypta soli

Masa serowa:
400 g białego serka (może być wiaderkowy -sernikowy , twaróg itp)
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku)
5 łyżek cukru
ew śmietana gdy używamy suchego twarogu i masa jest bardzo gęsta.

Dodatkowo :
ok 2 szklanek jagód
cukier puder do obsypania bułeczek.

Wykonanie :

Do miski wsypać szklankę mąki, wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować "
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie  gładkie , lśniące i zacznie odlepiać się  od miski  (trwa to kilka minut )

Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ser na masę serową mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . 
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy 1/4 częścią masy serowej,  posypujemy jagodami.
Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy na 6 bułeczek.








Te układamy na blaszce i pozwalamy im znów przez kilkanaście  minut wyrastać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180'C.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)








 





1 komentarz:

  1. Wyglądają wybornie! Z serem jeszcze nie robiłam jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis