W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek.
Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane.
O czym mowa ??
Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki.
A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser.
Składniki :
Foremka 25x38
Biszkopt :
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki mąki (90g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki mąki (90g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
1 serek mascarpone (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo
1 kg ładnych świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie :
Białka ubić na pianę , wsypywać powoli cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,
Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,
Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć.
Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie.
Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki.
Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)