poniedziałek, 6 czerwca 2016

Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką

W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek.
Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane.



O czym mowa ??
Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki.

A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser.

Składniki :
Foremka 25x38

Biszkopt :
 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki mąki (90g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
1 serek mascarpone (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo
1 kg ładnych świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie :

 Białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć. 
Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie.

Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki.
Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis