Sezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach.
U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu .
Składniki :
Foremka 18x25 cm
2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy
( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki )
2 kubeczki cukru
3 duże jajka
1 kubeczek oleju
3 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 op budyniu waniliowego - 40g - proszek
ok pół kg truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie :
Do miski wykładamy serki ,
Jeden kubeczek myjemy i osuszamy , będzie on naszą miarką na pozostałe produkty.
Do suchego kubeczka wsypujemy produkty do takiej wysokości , do jakiej sięgał wcześniej serek.
Do serka w misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką .
Wlewamy olej , znów mieszamy.
Dosypujemy pozostałe składniki i łączymy całość .
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .
Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na ciasto .
Ciasto pieczemy ok 50 min (do godziny) w 180'C
Smacznego )
Wygląda bardzo smakowicie:):):):)
OdpowiedzUsuń