środa, 30 marca 2016

Słonecznikowiec

Dwa czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto.
Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik.

To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie.



Składniki :

Blaty czekoladowe :
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelizowany słonecznik:
30 dkg pestek słonecznika (już wyłuskanego )
4 łyżki cukru
5 dkg masła
3 łyżki mleka
Masa karmelowa:
1 puszka gotowego kajmaku  lub porcja przygotowana wg tego przepisu 
3 szklanki mleka
2 op budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 op (250g) miękkiego masła


Wykonanie :
Ciasto:
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek (25 x 38) wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty.
Słonecznik:
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni .
Przesypać do miseczki.
Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko. Gy te składniki się połączą a cukier rozpuści wsypać na patelnię słonecznik i prażyć kilka minut często mieszając , bo całość może się szybko przypalić.
Odstawić do wystygnięcia . 

Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Wlać do mleka w garnku i ciągle mieszając ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć ,aż nabierze nieco puszystości .Ucierając cały czas  dodawać po łyżce zimny budyń i karmel.
Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać.

W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem.

Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. takiego ciacha jeszcze nie jadłam :) wygląda pysznie :)
    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się skusić :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciacho. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis