Proste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki .
Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne.
Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ...
Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki.
Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek.
Składniki :
Opakowanie budyniu waniliowego - takiego na 3/4 litra mleka.
3 szklanki mleka
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Cukier puder do posypania babeczek .
Roztopione masło do wysmarowania foremek.
Wykonanie :
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Wystudzić.
Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem.
Dodać pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę .
Schłodzić kilkanaście minut w lodówce .
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok pół centymetra. Wykroić kółka i wylepić nimi posmarowane masłem foremki.
Do każdej babeczki nałożyć łyżeczkę zimnego budyniu i przykryć każdą z nich kolejnym kółkiem ciasta. Docisnąć przy brzegach , żeby ciasta się skleiły . Nakłuć u góry widelcem w kilku miejscach .
Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Piec ok 20 min do lekkiego zrumienienia.
Po lekkim przestudzeniu babeczki wyjąć z foremek , odwrócić spodem do góry , obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)