Dziś u mnie ciasto z serii "klasyka gatunku" .
No bo jak tu w czasie sezonu śliwkowego nie zrobić drożdżowca z tymi owocami ???
No nie da się .
A dlaczego sypana ?
Aby zrobić to ciasto drożdżowe wystarczy wsypać do miski (i wlać ) kolejno wszystkie potrzebne składniki , przykryć ściereczką i zapomnieć o nim na minimum 3 godziny.
Ciasto robi się praktycznie samo.
A smakuje tak samo a może nawet lepiej niż to mozolnie i długo wyrabiane.
Składniki :
(Forma 25x40cm)
4 szklanki mąki (700g)
7 dkg drożdży świeżych
1 szklanka cukru (220g)
3/4 szklanki letniego mleka
3 jajka lekko roztrzepane
1 szklanka oleju
szczypta soli
ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych
Kruszonka
1,4 kostki miękkiego masła (70g)
pół szklanki cukru(110g)
1 szklanka mąki (170g)
1 cukier waniliowy
Wykonanie.
Na dno miski wsypać jedną szklankę mąki , na to kolejno wykładamy wszystkie składniki wg kolejności zapisanej wyżej , Zasypujemy pozostałymi 3 szklankami mąki .Miskę przykrywamy suchą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 3 godziny.
Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły .
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm )
Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę.
Posypujemy ciasto po wierzchu.
Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika i nastawić temp. na 180'C.
Piec ok 45 min .
Smacznego :)
pyszne, letnie ciasto :D
OdpowiedzUsuńoj tak ... zdecydowany faworyt wśród ciast z owocami :)
UsuńTylko nie wkładać do lodówki.
OdpowiedzUsuńHmmm nie było nawet takiej okazji , bo znikneła błyskawicznie :) , ale w sumie ja do lodówki wkładam tylko ciasta z masami :) Drożdżówka przechowywana w lodówce pewnie twardnieje i wysycha ???
Usuń