Jako ,że stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słodkich dojrzałych śliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :)
Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają.
Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami.
Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce ... czy to może nie smakować ???
Jeśli chodzi o jogurt to ja akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego)
Składniki :
Na formę 28 x 24 cm
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki (280g)
pół kostki zimnego masła (125g)
1/3 szklanki cukru (70g)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka.
Masa jogurtowa:
800 ml jogurtu owocowego
4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej)
3 białka
2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g)
300g owoców
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie :
Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę.
Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec w 180'C ok 20 min , do lekkiego zrumienienia.
Wystudzić.
Białka ubic na sztywną pianę.
Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać.
Wylać na podpieczony spód.
Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić.
Wymieszać je z mąką ziemniaczaną .
Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową.
Piec ok 1 godziny w 160'C.
Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie.
Smacznego :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto zjedzone do ostatniego okruszka :D
OdpowiedzUsuń