Takie oto ciasto dziś u mnie ... wygląda jak sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama.
Skąd nazwa tego ciasta ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne.
Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia.
Składniki :
Foremka 30x25 cm
Ciasto:
3 szklanki maki (500 g)
1/3 szklanki cukru (70g)
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa:
5 białek
1 szklanka cukru (220g)
1 litr jogurtu naturalnego
2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych
Dodatkowo ok pół kg dowolnych owoców - u mnie wiśnie.
Wykonanie :
Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto w kulę. Jeśli byłby z tym kłopot można dodać dodatkowo łyżkę jogurtu..
Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 . Schłodzić ok pół godziny w lodówce.
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczeniai podpiec ok 15 min w 170'C. Wystudzić.
Białka ubic na sztywna pianę dosypując partiami cukier pod koniec ubijania,
Jogurt wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i na końcu połaczyc delikatnie z pianą.
Masę wyłożyć na podpieczony spód , posypać owocami i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 1 godziny w 180'C
Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)