środa, 19 sierpnia 2015

Styropian czyli sernik bez sera

Takie  oto ciasto dziś u mnie  ... wygląda jak sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama.



Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne.
Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia.

Składniki :
Foremka 30x25 cm

Ciasto:
3 szklanki maki (500 g)
1/3 szklanki cukru (70g)
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek 
2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa:
5 białek 
1 szklanka cukru (220g)
1 litr jogurtu naturalnego
2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych

Dodatkowo ok pół kg dowolnych owoców - u mnie wiśnie.

Wykonanie :

Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać  zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto w kulę. Jeśli byłby z tym kłopot można dodać dodatkowo łyżkę jogurtu.. 
Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 . Schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczeniai podpiec ok 15 min w 170'C. Wystudzić.

Białka ubic na sztywna pianę dosypując partiami cukier pod koniec ubijania, 
Jogurt wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i na końcu połaczyc delikatnie z pianą.
Masę wyłożyć na podpieczony spód , posypać owocami i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 1 godziny w 180'C
Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku

Smacznego :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis