Dziś taka moja wariacja na bazie czekolady.
Wszyscy znają brownie - pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto z dużą ilością gorzkiej czekolady.
Blondi to odpowiednik tego ciasta zrobiony z białej czekolady.
Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku.
Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą.
Składniki :
3/4 szklanki cukru (160g)
200 g masła
150 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki mąki (130g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (karmel kocha sól )
300 g malin
Wykonanie :
Do garnka (lub na patelnię) wsypujemy cukier , dodajemy 1/4 część masła , podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać lekko karmelowego koloru i zapachu (trwa to dosłowne 2-3 min.
Następnie zmniejszamy gaz do minimum , dokładamy pozostałe masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, aż sie rozpuszczą.
Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie wbijamy kolejno jajka ucierając całość trzepaczka , bądź łyżką ( nie potrzeba tutaj miksera)
Wsypujemy mąkę z proszkiem i solą. Łączymy wszystkie składniki ,
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia (ciasto dość mocno przykleja się do formy)
Posypujemy po wierzchu malinami.
Pieczemy ok 35 minut w 180'C. Staramy się nie przedłużać pieczenia ,żeby ciasto nie wyschło.
Smacznego :)
LUBIĘ TAKEI CIASTA!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Uwielbiam wszelakie blondies!
OdpowiedzUsuńPoprosze!
:)
Zaciekawiłaś mnie tą nazwą :)) Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!