czwartek, 17 września 2015

Karmelowe blondie z malinami

Dziś taka moja wariacja na bazie czekolady.

Wszyscy znają brownie  - pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto  z dużą ilością gorzkiej czekolady.
Blondi to odpowiednik tego ciasta zrobiony z białej czekolady.

Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku.



Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą.


Składniki :

3/4 szklanki cukru (160g)
200 g masła
150 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki mąki (130g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (karmel kocha sól )

300 g malin

Wykonanie :

Do garnka (lub na patelnię) wsypujemy cukier , dodajemy 1/4 część masła , podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać lekko karmelowego koloru i zapachu (trwa to dosłowne 2-3 min.
Następnie zmniejszamy gaz do minimum ,  dokładamy pozostałe masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, aż sie rozpuszczą.
Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie wbijamy kolejno jajka ucierając całość trzepaczka , bądź łyżką ( nie potrzeba tutaj miksera)
Wsypujemy mąkę z proszkiem i solą. Łączymy wszystkie składniki ,
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia (ciasto dość mocno przykleja się do formy)
Posypujemy po wierzchu malinami.
Pieczemy ok 35 minut w 180'C. Staramy się nie przedłużać pieczenia ,żeby ciasto nie wyschło.

Smacznego :)




 

3 komentarze:

  1. LUBIĘ TAKEI CIASTA!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelakie blondies!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tą nazwą :)) Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis