Lubicie makowce ????
Ja bardzo  ;)
I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta.
I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam.
Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i  mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. 
Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne.
A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;)
Polecam .
Wielu z nas odstrasza , to zabierające wiele czasu namaczanie i mielenie maku . 
Ale jest na to rada . 
W sklepach jest już dostępny mak mielony . 
I nie mówię tutaj o gotowej , słodkiej  masie makowej w puszcze .
Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną.
Np taki  ... 
Składniki :
foremka 34x28
Ciasto kruche :
2 szklanki (350g ) mąki
1/4 szklanki (60g) cukru 
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki zimnego masła (120g)
2 żółtka (białka pozostawić)
1 łyżka  gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany.
Masa makowa:
400 g suchego maku
400 ml mleka
3/4 szklanki (170g) cukru
 3 łyżki miodu
3 łyżki rumu
100 g rodzynek 
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów
2 jabłka 
aromat migdałowy. 
3 jajka (oddzielnie biała i żółtka) 
2 białka pozostałe od ciasta
pół szklanki (110g ) cukru 
Wykonanie :
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami 
miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta 
.Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto 
również chowamy do lodówki.
Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia.
Masa makowa:
Mleko  , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy.
Wsypujemy mak i  jeszcze chwilę razem gotujemy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie do masy dodajemy aromat migdałowy i ścieramy na grubej tartce jabłka.
5 białek ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dosypujemy w kilku porcjach cukier . Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem. 
Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką.
Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok 50 min w 180'C , do zrumienienia się ciasta.
Na koniec jeszcze kilka moich rad :
Każdy z nas ma swoje ulubione smaki masy makowej i dodatkami możemy dopasować ją do własnych upodobań.
Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć . 
Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym. 
Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu.
Zamiast miodu dobrym dodatkiem będą również powidła śliwkowe .
Smacznego :) 
 

 
Co zamiast rumu, nie pijam go wiec nie chcę kupowac butelki
OdpowiedzUsuńMożna go pominąć , można tez dać kilka kropli aromatu rumowego .
UsuńUwielbiam makowce. Z pewnością wykorzystam. Dziękuję za przepis:):):):)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCzy można użyć maku mielonego ?
OdpowiedzUsuńTak , oczywiście ;)
OdpowiedzUsuń