W kuchni tak jak i w życiu - potrzebna jest odrobina szaleństwa.
I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki.
I co się okazało ???
Powstało naprawdę pyszne ciasto .
Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem.
Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki ;)
Składniki i wykonanie :
Biszkopt czekoladowy :
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy wszystkie suche składniki i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych
papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa
blaty.
Masa śmietanowa :
1 litr śmietany 30 %
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę , dodać serek i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników . Masę podzielić na 4 części.
Nasącz / poncz :
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek kakao rozpuszczalnego słodzonego ( np Nesquik lub Puchatek)
5-6 łyżek wódki
400 ml wrzątku.
Kawę i kakao zalać wrzątkiem , odstawić do wystudzenia . Wymieszać z alkoholem .
Dodatkowo :
1 słoiczek powideł śliwkowych
podłużne biszkopty (zużyłam 26 sztuk )
odrobina gorzkiego kakao .
Gdy już wszystkie składniki mamy gotowe przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia i możemy rozpocząć składanie ciasta .
- Blat ciasta czekoladowego nasączony kilkoma łyżkami ponczu
- powidła śliwkowe
- 1/4 masy śmietanowej
- warstwa biszkoptów , z których każdy moczymy kilka sekund w nasączu
- 2/4 masy śmietanowej
- drugi blat ciasta czekoladowego nasączonego kilkoma łyżkami naszego ponczu
- 1/4 masy śmietanowej
- wierzch obsypujemy gorzkim kakao i/lub pokruszonymi biszkoptami.
Tak przygotowane ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin w lodówce . Najlepiej odstawić na całą noc .
Smacznego ;)
-
Pysznie wygląda; ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma jak kuchenne eksperymenty :) Bajecznie Ci to ciasto wyszło :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńTo jest na dużą blaszkę? I w jakiej temperaturze pieczesz i jaki czas? Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie a jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuń