wtorek, 15 listopada 2016

Kostka szalona - czekoladowo - śmietanowa .

W kuchni tak jak i w życiu  - potrzebna jest odrobina szaleństwa.
I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki.
I co się okazało ???
Powstało naprawdę pyszne ciasto .
 



Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem.
Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty  i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki ;)

Składniki i wykonanie :

Biszkopt czekoladowy :
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty.
 
Masa śmietanowa :
 
1 litr śmietany 30 % 
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę , dodać serek i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników . Masę podzielić na 4 części.

Nasącz / poncz :

3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
5 łyżek kakao rozpuszczalnego słodzonego ( np Nesquik lub Puchatek)
5-6 łyżek wódki
400 ml wrzątku.

Kawę i kakao zalać wrzątkiem , odstawić do wystudzenia . Wymieszać z alkoholem .

Dodatkowo :
1 słoiczek powideł śliwkowych 
podłużne biszkopty (zużyłam 26 sztuk )
odrobina gorzkiego kakao .

Gdy już wszystkie składniki mamy gotowe przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia i  możemy rozpocząć składanie ciasta .
- Blat ciasta czekoladowego nasączony kilkoma łyżkami ponczu
 - powidła śliwkowe
- 1/4 masy śmietanowej
- warstwa biszkoptów , z których każdy moczymy kilka sekund w nasączu 
- 2/4 masy śmietanowej
- drugi blat ciasta czekoladowego nasączonego kilkoma łyżkami naszego ponczu
- 1/4 masy śmietanowej 
- wierzch obsypujemy gorzkim kakao i/lub pokruszonymi biszkoptami.
 
Tak przygotowane ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin w lodówce  . Najlepiej odstawić na całą noc . 
 
Smacznego ;)



 

5 komentarzy:

  1. Nie ma jak kuchenne eksperymenty :) Bajecznie Ci to ciasto wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest na dużą blaszkę? I w jakiej temperaturze pieczesz i jaki czas? Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie a jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis