Rabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie.
Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg.
Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką.
Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki.
Można z niego też upiec jedno większe ciasto .
Składniki :
3 jajka
1 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 op cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę :
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3-4 łodygi rabarbaru (ok pół kg )
Wykonanie :
W jednej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem .
Do drugiej wsypać wszystkie pozostałe suche składniki.
Wlać masę maślankową i połączyć łyżką ciasto .
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozcierając palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości )
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W każde wgłębienie wkładać ok 1 łyżki ciasta , ułożyć kilka kawałków rabarbaru i posypać dość obficie kruszonką.
Piec ok 15 min w 170'C
Smacznego :)
Barszo apetyczne, muszą być wilgotne i pyszne! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuń