No i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione "
Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi .
Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie .
Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :)
Musicie koniecznie wypróbować :)
Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik )
Składniki :
4 jajka
1,5 szklanki cukru (330g)
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka oleju (250 ml )
300 g gestego jogurtu naturalnego (wykorzystałam ten typu greckiego )
3 szklanki maki pszennej (pół kg )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. budyniu waniliowego (40 g )
Dodatkowo :
ok 600 g dowolnych owoców
3 łyżki kislu owocowego (dowolnego )
Kruszonka mleczna :
3/4 szklanki mleka w proszku
pół szklanki mąki pszennej (8og)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru (110g)
80g miękkiego masła
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt.
Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki.
Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą.
Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia .
Wylać do niej ciasto.
Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki
Inne zostawiamy w całości.
Dodac do owoców kisiel w proszku i wymieszać.
Rozsypać całość równą warstwa na cieście.
Wszystkie sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , dodać masło i rozcierać wszystko palcami , aż uzyskamy grudkowatą konsystencję.
Posypać kruszonką ciasto i wstawić do piekarnika na ok 50 min na 180'C
W połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiowa , aby kruszonka się nie spiekła zbyt mocno.
Smacznego :)
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńAleż ono cudownie wygląda! Zapachniało latem i to bardzo :) Chętnie skusiłabym się na kawałeczek lub dwa.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, z pewnością będę zaglądać :)
Bardzo mi miło ...zapraszam :)
UsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń