Dziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców.
Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym.
Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale równie pyszny.
Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek .
Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże.
Biszkopt :
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
białka ubić na pianę , wsypywać powoli cukier i nadal ubijać , dodać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,
Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
białka ubić na pianę , wsypywać powoli cukier i nadal ubijać , dodać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,
Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C
Wystudzić , początkowo w wyłączonym i otwartym piekarniku .
Masa Jogurtowa :
600 ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki cukru pudru
(w zależności od własnych upodobań )
4 opakowania cukru waniliowego
400 ml śmietany 30 %
8 łyżeczek żelatyny .
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego ,
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym.
Do jogurtu dodac żelatynę , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki.
Połączyć z ubitą śmietaną.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
Frużelina truskawkowa :
70 dkg truskawek
20 dkg cukru (niepełna szklanka )
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny.
Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół.
Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści .
Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę
Zagotować .
Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła.
Schłodzić .
Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Smacznego :)
Mmmm... zdjęcie przyciągneło mnie jak magnes. Uwielbiam takie ciasta ;) Na pewno je zrobię ;)
OdpowiedzUsuń