Wiosna już się zagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie.
a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole.
Koniecznie musi być BABA .... ,
są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach.
Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną.
Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie zapomniałam ....
a szkoda , bo taką babkę można jeść ciągle i ciągle i nie ma się dość .
Koniecznie spróbujcie , jak nie na święta to chociażby jutro , nie będziecie żałować.
Do wypieku tej babki używamy budyniów w proszku i dzięki temu mamy szerokie pole do popisu , bo w zależności od tego jaki smak budyniu wybierzemy takim smakiem babki będziemy się delektować.
Składniki :
4 op. budyniu śmietankowego ( po 40 g)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka octu
Wykonanie :
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , przesiać do niej wszystkie suche składniki.
Nadal ucierając dodać olej i ocet.
Wlać do formy , do 3/4 wysokości.
Piec ok 45 min w 170'C
Smacznego :)
Dziękuje za cudowny przepis na babkę :) to jest właśnie to czego szukałam czyli smak zapamiętany z dzieciństwa. W podstawówce miałam koleżankę u której zawsze można było zjeść dobre cicho, a ta babka to był ich sztandarowy wypiek. Uwielbiałam ją, ale wtedy nawet nie myślałam o przepisie, a jak zaczęłam sama piec to już nie było koleżanki i przepisu :( Twoja babka to jest ten smak i ten kolor od dzisiaj obowiązkowa w moim domu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBabeczka wyszła super,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń