sobota, 5 kwietnia 2014

Babka budyniowa

Wiosna już się zagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie.
a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole.

Koniecznie musi być  BABA .... ,
są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach.

 Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną.



Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie zapomniałam ....
 a szkoda , bo taką babkę można jeść ciągle i ciągle i nie ma się dość .

Koniecznie spróbujcie , jak nie na święta to chociażby jutro , nie będziecie żałować.

Do wypieku tej babki używamy budyniów w proszku i dzięki temu mamy szerokie pole do popisu , bo w zależności od tego jaki smak budyniu wybierzemy takim smakiem babki będziemy się delektować.



Składniki :

4 op. budyniu śmietankowego  ( po 40 g)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka octu

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , przesiać do niej wszystkie suche składniki.
Nadal ucierając dodać olej i ocet.
Wlać do formy , do 3/4 wysokości.
Piec ok 45 min w 170'C

Smacznego :)






 

1 komentarz:

  1. Dziękuje za cudowny przepis na babkę :) to jest właśnie to czego szukałam czyli smak zapamiętany z dzieciństwa. W podstawówce miałam koleżankę u której zawsze można było zjeść dobre cicho, a ta babka to był ich sztandarowy wypiek. Uwielbiałam ją, ale wtedy nawet nie myślałam o przepisie, a jak zaczęłam sama piec to już nie było koleżanki i przepisu :( Twoja babka to jest ten smak i ten kolor od dzisiaj obowiązkowa w moim domu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis