sobota, 12 kwietnia 2014

Babka Black & White

Pozostaję w temacie babek .

Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ...  i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami.

Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni  więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych.


Składniki :

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku )
kilka kropel zapachu rumowego

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  .
Wymieszać.
Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody.
Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać.
Piec ok 40 min w 170'C

Udekorować wg uznania.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis