Wspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;)
Ciasto :
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
szczypta soli
4-5 jajek (w zależności od wielkości )
Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto.
Wystudzić.
Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.
Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm )
Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną.
Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką.
Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia.
Wystudzić i przekroić ostrym nożem.
Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką.
Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia.
Wystudzić i przekroić ostrym nożem.
Masa :
Pół litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku)
2 śmietan-fiksy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek)
Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki.
Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery.
Polewa :
Biała czekolada
ok 2 łyżek mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę stopić z mlekiem.
Wsypać kawę , wymieszać.
Polewą posmarować wierzchy eklerów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)