niedziela, 14 lipca 2013

Eklery Kawowe.

Wspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;)



Ciasto :

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
szczypta soli
4-5 jajek (w zależności od wielkości )

Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto.
Wystudzić.
Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.

Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm )
 Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną.
Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką.
Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia.
Wystudzić i przekroić ostrym nożem.



Masa :

Pół litra  śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku)
2 śmietan-fiksy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek)

Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki.

Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery.

Polewa :

Biała czekolada
ok 2 łyżek mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladę stopić z mlekiem.
Wsypać kawę , wymieszać.

Polewą posmarować wierzchy eklerów.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis