wtorek, 23 lipca 2013

Letnia tarta z owocami i bezą

Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie.

A i owoce w zależności  od sezonu można tu zastosować.

U mnie dziś Porzeczkoagrest  ;)
Takie skrzyżowanie.



Owoce te raczej dość trudno spotkać w sklepie .
Z wyglądu przypominają agrest , a  w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę.

Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem.



Składniki :
Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić )

Warstwa owocowa :
ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki )
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza :
3 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny

Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem ,
Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem
Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )
Przestudzić.

Owoce wymieszać  z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto.



Białka ubić na sztywno , dosypywać wolno cukier , cały czas ubijając.
dodać sok i mąkę , delikatnie wymieszać.

Wyłożyć na owoce.

Piec ok 20-25 min w 200'C

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis