sobota, 22 czerwca 2013

Kruche ciasto z Truskawkami i kokosowa pianką



Truskawkowy zawrót głowy trwa ...
 
 



Ciasto :

3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.

Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.
Wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.
 

 

Zagnieść szybko  ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.
Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny

Ok 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C
Wystudzić.

Piana :

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok pół szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju

Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki.

Ponad to :
Truskawki - ok 1 kg


Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek .
Na owoce rozsmarować ubitą pianę
Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto.

Piec ok 35 min w 190'C

Smacznego :)
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis