sobota, 20 czerwca 2015

Puszyste ciasto z truskawkami

Jak myślicie  - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ?
Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył .
Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :)

Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe  ... no i te truskawki ach Pycha.


Inspiracja z tego bloga (klik)
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki (330g) cukru 
1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min )
3/4 szklanki oleju
3 szklanki (500g) maki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g)

truskawki - ok pół kg 
2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku )

Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem ,aż masa  będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje .
Nadal ubijając dolewać wodę i olej.
Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać .
Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem .
Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście)
Pieczemy ok 1 godziny w 180'C
Ja użyłam blachy 28x24  cm , ale można użyć nieco większej , bo ciasto wyszło wysokie , ale wówczas zmniejszamy czas pieczenia o ok 10 min.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem .

Smacznego :)








13 komentarzy:

  1. Jaka mąka będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą maka pszenna , Ja tutaj akurat użyłam typ 550 , ale dobra tez bedzie 500 czy nawet 450 .

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, akurat przed chwilą dostałam truskawki więc jutro lecę po resztę składników do ciasta i się biorę za pieczenie. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , to jedno z moich ulubionych ciast z owocami :)

      Usuń
    2. a truskawki wymieszać z kisielem, czyli samym proszkiem?

      Usuń
  3. Masa jajeczna nie zwarzy się po dodaniu gorącej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie warzy się , Wodę dolewamy małymi porcjami cały czas miksując. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy można użyć mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam , ale obawiam sie ,że mogą okazać sie zbyt wodniste .

      Usuń
  5. A mozna użyć galaretki zamiast kiślu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki nie . Zamiast kiślu można użyć maki ziemniaczanej 2 -3 łyżeczki

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis