sobota, 25 stycznia 2014

Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie.

Dzisiejsze ciasto powstało z kilku powodów ...
Oczywiście najważniejszym była chęć na coś słodkiego , ale poza tym :

- po pierwsze .... mimo,że okres świąteczny dawno już za nami w czeluściach moich szafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ...
- po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :)
- po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach

No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym puchem jak krajobraz za oknem .


Popękany wierzch ciasta jest  podobno oznaką ,że coś poszło nie tak  ...
jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze i nie ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku .




Składniki :

Spód :

30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników 
10 dkg roztopionego masła
pół łyżeczki przyprawy do pierników  (opcjonalnie)

Masa serowa :

1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku) 
350 ml śmietany 30 % 
5 łyżek cukru pudru
4 jajka
2 op cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ulubiony aromat  ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego )

20 dkg suszonej żurawiny

Wykonanie :

Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody.

Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności.
Ser ubić z jajkami , dodać pozostałe składniki .
Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać .

Piec ok 70 min  w 170 'C

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis