Odkąd przekonałam się do pieczenia serników , robię je bardzo często , Szczególnie pokochałam te , przygotowanie których zajmuje kilka minut .
A dziś ułatwiłam sobie sprawę jeszcze bardziej :)
Skupiłam się jedynie na tym co w serniku najważniejsze czyli na masie serowej.
Zrezygnowałam ze spodu , co zaoszczędziło znów kilka minut pracy .
Ale za to pokusiłam się o solidną porcję czekoladowej polewy z pomarańczowym aromatem :)
Wyszło pysznie . Polecam Wam do wypróbowania.
Składniki :
1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego )
1 i 1/4 szklanki cukru (270g) - można dać nieco więcej jeśli mamy kwaśny ser
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego (po 40g każdy)
200 ml śmietany 30 %
skórka otarta z jednej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty
Polewa:
100 g masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany (użyłam 12%)
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 łyżka żelatyny
Wykonanie :
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać mikserem tylko do czasu połączenia się wszystkich składników.
Masę serową wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C . Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze godzinę i 15 min.
Wyłączyć piekarnik , a sernik wyjąć dopiero po ok pół godzinie .
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Masło , cukier , kakao i śmietanę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu aż masło i cukier sie rozpuszczą.
Dodać połowę otartej skórki cytrynowej i zdjąć polewę z ognia.
Sok z pomarańczy zagotować , dodać do niego żelatynę i mieszać ,aż się całkowicie rozpuści.Dodać do polewy i wymieszać , Po lekkim przestudzeniu polać polewą sernik . Posypać pozostałą skórką pomarańczową .
Smacznego :)
Bardzo fajną polewę Pani zrobiła z wykorzystaniem soku pomarańczowego, godne uwagi i zapisania, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuń