niedziela, 7 września 2014

Ciasto śmietankowe ze śliwkami

To co najprostsze jest najlepsze  :)

Ta teoria zdecydowanie świetnie się sprawdza przy takich ciastach z owocami jakie dziś zagościło  u mnie,
Kilka składników , niewiele więcej minut pracy przy mieszaniu ciasta i już mamy wspaniały smakołyk do kawy.

Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki.



Składniki :

Ciasto :

3 duże jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju

Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych 

Kruszonka :

1/4 kostki masłą
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać .
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . 
Na końcu wlać olej  i zmiksować.

Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto.

Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura, 
Posypać śliwki .
Piec ok 45 min w 170'C

Smacznego :)

Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na stół"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis