To co najprostsze jest najlepsze :)
Ta teoria zdecydowanie świetnie się sprawdza przy takich ciastach z owocami jakie dziś zagościło u mnie,
Kilka składników , niewiele więcej minut pracy przy mieszaniu ciasta i już mamy wspaniały smakołyk do kawy.
Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki.
Składniki :
Ciasto :
3 duże jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych
Kruszonka :
1/4 kostki masłą
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać .
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .
Na końcu wlać olej i zmiksować.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto.
Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura,
Posypać śliwki .
Piec ok 45 min w 170'C
Smacznego :)
Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na stół"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)