piątek, 7 marca 2014

Babka cytrynowa na białkach

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek.
I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie.
Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy .

Ale tym razem coś innego.

Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne ,
Delikatne , puszyste ...
U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe .

Wypróbujcie , bo naprawdę warto.


Składniki :


 6 białek z dużych jaj

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki przennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła.
1 cytryna

Wykonanie :

Masło stopić i wystudzić.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok .
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,
Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać delikatnie.
Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową.
Połaczyć wszystko na jednolita masę.

Piec ok 40 min w 180'C

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis