poniedziałek, 11 września 2017

Ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką

Śliwki po raz kolejny :) 
Ale cóż poradzę ,że lubię  😋

To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte  i dlatego dzielę się z wami przepisem .
 
 
 
Składniki :
foremka 28x36
 
3 szklanki mąki (500g)
3 łyżki cukru
1 kostka (250g) zimnego masła pokrojonego na mniejsze części
op. cukry waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek

piana :
5 białek 
3/4 szklanki cukru (170g)
3 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej

ok 800g śliwek
2  łyżki bułki tartej

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
 
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
2/3 części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min )
Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą.
Śliwki  umyć , wypestkować . Połówki owoców ułożyć na cieście skórką do dołu.

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypywać stopniowo cukier , wlać olej i dodać cynamon  i mąkę .
Pianę wyłożyć na śliwki , a na piane wysypać równą warstwą pozostałe ciasto.
Piec ok 45 - 50 min aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie, uwielbiam takie kruszonki. Bardzo dziękuję za pomysł na niedzielny podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis